Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

“Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης”

Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης
Μπερνάρ Λεντερίκ
εκδόσεις Χατζηνικολή, 2000

(Κριτική του μαθητή Γκάτου Γιώργου)


Λίγα λόγια για το συγγραφέα…
Ο Μπερνάρ Λεντερίκ γεννήθηκε στο Παρίσι. Ασχολήθηκε με διάφορα περιστασιακά επαγγέλματα (δάσκαλος κολύμβησης, πυγμάχος, χορευτής, παίκτης του πόκερ, κ.ά.). Στα 37 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο σαν παραγωγός, και μια από τις ταινίες του, το "Le dernier amant romantique" ("Ο τελευταίος ρομαντικός εραστής", 1978) σημείωσε σημαντική επιτυχία. Μετά από τριετή παραμονή στο Χόλιγουντ, στράφηκε στο σενάριο και στη συνέχεια στο μυθιστόρημα, γράφοντας εξαιρετικά επιτυχημένα Γαλλικά βιβλία.

Εργογραφία
·         Ο Άγγελος Γαβριήλ
·         Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης
·         Το μυστικό μιας γυναίκας
·         Άρτεμη
·         Οι φουρναραίοι
·         Τη νύχτα που βασίλεψαν τα παιδιά
·         Ρέντα

Η πλοκή…
Η  περιπέτεια  του βιβλίου αυτού εξελίσσεται στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη του  1881. Ήρωες  του  είναι η Άρτεμη,ο Βασίλης,ο Δημοσθένης και ο Περικλής.Όλοι διεκδικούν την Άρτεμη και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την παντρευτούν. Παράλληλα,ταξιδεύουμε μαζί με τους Εβραίους, Οθωμανούς και Έλληνες. Ζούμε μαζί τους τις αγωνίες τους,τις διαμάχες που υποδαυλίζονται από τους ισχυρούς της εποχής για τα δικά τους μόνο συμφέροντα. Ίντριγκες, αίμα, βία αλλά και αγάπη, όνειρα, υποσχέσεις εναλλάσσονται συνεχώς.
Άρτεμη: 11 χρονών κορίτσι,  αμέριμνο, παίζει με τους 3 φίλους της. Παρά την ανώτερη κοινωνική και οικονομική της θέση της, κάνει σκανταλιές και έχει το θάρρος της γνώμης.
Βασίλης: 11 χρονών,αγαπάει την Άρτεμη,βρίσκεται άθελα του στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Γίνεται μάρτυρας σ’ έναν φόνο κατά λάθος και αυτό το γεγονός του αλλάζει όλη την ζωή.
Περικλής: 11 χρονών, ο πιο μυστικοπαθής απ΄ όλους. Ωστόσο, δεν έπρεπε να πάρει κανείς την ηπιότητα του για μικροψυχία.
Δημοσθένης: 11 χρονών, θαυμαστής κι αυτός με την σειρά του της Άρτεμης. Όνειρο του να γίνει ποιητής.Η ζωή όμως του επιφυλάσσει εκπλήξεις.Γίνεται ήρωας και αυτός κατά λάθος.
Χάνονται και βρίσκονται έπειτα από χρόνια όντας μεγάλοι πια.

Η κριτική μου …
Το βιβλίο αυτό ανήκει στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε την ιστορία και την πεζή πραγματικότητα της εποχής αυτής με κύρια χαρακτηριστικά τη βία, τις ωμότητες των Τούρκων, τους χρηματισμούς και τη διαφθορά. Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας: Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Μυστικό μιας γυναίκας» και το τρίτο η «Άρτεμις». Είναι ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο: η γλαφυρότητα και η παραστατικότητα στις περιγραφές μας κάνει να συμπάσχουμε με τους ήρωες της, ενώ σε ορισμένες σκηνές, όπως αυτή στη φυλακή, μας δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, οργή και αγανάκτηση από τη μία, αγωνία και συγκίνηση από την άλλη.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο “Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης” σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους, που είναι πιο αγνοί, γιατί βλέπουν από άλλη οπτική την πραγματικότητα. Ο συγγραφέας με το ταλέντο του μας μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή – ίσως άγνωστη σε πολλούς- μέσα από την παρέα τεσσάρων παιδιών. Τέλος, μου άρεσε η αγνή ιστορία αγάπης και διεκδίκησης της Άρτεμης από τα αγόρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου