Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"Έρως Θέρος πόλεμος"

Έρως, θέρος, πόλεμος 
Ευγενία Φακίνου
εκδόσεις Καστανιώτη, 2010
(Κριτική της μαθήτριας Σιώτα Μαρίας)




Λίγα λόγια για τη συγγραφέα …

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Σύζυγος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Φακίνου. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες, κουκλοθέατρο και ξεναγός. Εργάστηκε και σταδιοδρόμησε για μερικά χρόνια σε περιοδικό ως γραφίστρια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία και με το παιδικό θέατρο. Στο τέλος του 1975, δημιούργησε το αντικειμενοθέατρο ή κουκλοθέατρο Ντενεκεδούπολη με κούκλες από ντενεκεδένια κουτιά παρουσιάζοντας έργα της σε μουσική του μεγάλου Γιάννη Μαρκόπουλου. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, την Αστραδενή. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ουγγρικά, δανέζικα, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά και σερβικά.

Κάποια σημαντικά έργα…

·           Αστραδενή μυθιστόρημα (1982)
  Το έβδομο ρούχο μυθιστόρημα (1983)
  Η Μεγάλη Πράσινη μυθιστόρημα (1987)
  Ζάχαρη στην Άκρη μυθιστόρημα (1991)
  Γάτα με πέταλα μυθιστόρημα (1990)
  Η Μερόπη ήταν το πρόσχημα μυθιστόρημα (1994)
  Εκατό δρόμοι και μια νύχτα μυθιστόρημα (1997)
  Τυφλόμυγα μυθιστόρημα (2000)
  Έρως, θέρος, πόλεμος μυθιστόρημα (2003)
  Η μέθοδος της Ορλεάνης μυθιστόρημα (2005)





Έρως, θέρος, πόλεμος: Πλοκή..

  Νήσος Σύμη, 1919 - 1931
Η Μαρία, μία νεαρή κοπέλα, γεννιέται και μεγαλώνει στην Σύμη το 1919, σε μια οικογένεια βοσκών. Εκείνη την περίοδο το νησί είναι υπό ιταλική κατοχή. Ωστόσο, το νησί «γνωρίζει» το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και τον ηλεκτρισμό. Η Μαρία θέλοντας να γνωρίσει και τον υπόλοιπο κόσμο στα δώδεκα της χρόνια και με την λαμπρή ευκαιρία που της παρουσιάζεται από την θεία της, αποφασίζει μόνη της να φύγει για την Γη της Επαγγελίας, την Αίγυπτο. Τα σχέδια όμως του μικρού κοριτσιού αλλάζουν όταν αναλαμβάνει τον ρόλο της υπηρέτριας της θείας της, ώσπου αποφασίζει να δραπετεύσει και να γίνει νοσοκόμα.

  Αλεξάνδρεια  Αιγύπτου, 1931 - 1945
Η Μαρία γνωρίζει τις κακουχίες του πολέμου και την άσχημη κατάσταση των τραυματισμένων στα χειρουργεία. Ακόμη, μαθαίνει νέες γλώσσες, συμπεριφέρεται πλέον ως γυναίκα και ερωτεύεται με τον Πίτερ, έναν Ιρλανδό στρατιώτη. Δυστυχώς γεύεται την πίκρα του θανάτου, αφού πεθαίνει ο αγαπημένος της.

  Αθήνα 1945 -1990
Στην Αλεξάνδρεια η Μαρία παντρεύτηκε τον Κυριάκο, έναν υπαξιωματικό του Ναυτικού και το Δεκέμβρη του 1945 ήρθε με την κόρη της στην Αθήνα για μόνιμη εγκατάσταση. Δύσκολοι καιροί πολιτικά και οικονομικά. Ο άντρας της μακριά και η ίδια μόνη σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που έχει άλλες αντιλήψεις από εκείνες του δικού της. Γρήγορα όμως η ίδια παίρνει τη ζωή στα χέρια της, αποφασίζει πάλι να εργαστεί, να αξιοποιήσει την τέχνη που είχε μάθει, και να αντιμετωπίσει τη ζωή.

Βασικοί χαρακτήρες
Ελένη: Η μητέρα της Μαρίας. Η Ελένη έπρεπε να σηκώνεται νωρίς το πρωί για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού ως νοικοκυρά.  Φροντίζει τις κόρες της και βοηθάει τον άντρα της, Σωτήρη, στα ζώα.

Σωτήρης: Ο πατέρας της Μαρίας. Ο Σωτήρης πίστευε πως τα κορίτσια δεν θα έπρεπε να φοιτούν στα σχολεία.

Μαρία: Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Με την ευκαιρία  που της δόθηκε αρχικά να πάει στο σχολείο και έπειτα να ταξιδέψει ανοίχθηκαν νέοι ορίζοντες γι’ αυτήν και κατάλαβε ότι η ζωή στη Σύμη ήταν κάτι πολύ μικρό μπροστά σε αυτά που έζησε αργότερα. Η Μαρία χαρακτηρίζεται πεισματάρα και αποφασιστική σύμφωνα με τις πράξεις της.

Μαντάμ Αλουάρ: Γαλλίδα την οποία γνώρισε η Μαρία και έζησε μαζί της στο Πορτ Σάιντ.

Κυριάκος: Υπαξιωματικός του Ναυτικού και σύζυγος της Μαρίας.

Κριτική έργου
«Η συγγραφέας βασιζόμενη σε πραγματικά γεγονότα και εξιστορώντας την ζωή της μητέρας της, μας βοηθά να βιώσουμε γεγονότα που σε περιόδους πολέμου και σε εποχές δύσκολες που επικρατούσε φτώχεια. Με την δύναμη, το πείσμα και την υπομονή της, η Μαρία, αποκτά νέες εμπειρίες, κάνει ταξίδια, γνωρίζει νέα πρόσωπα και καταστάσεις που θα της αλλάξουν την ζωή. Μας δίνει έτσι το κίνητρο να επιμένουμε κι εμείς και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Ακόμη, μας ταξιδεύει άλλοτε μελαγχολικά και άλλοτε με την αγωνία.»
Μέσα από την αφήγηση της ζωής της ηρωίδας, γνωρίζουμε σημαντικά γεγονότα και άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας του προηγούμενου αιώνα.  Το πιο συγκινητικό κομμάτι της ιστορίας ήταν, κατά την γνώμη μου, ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία της Μαρίας, καθώς παρέμενε στο πλευρό των τραυματισμένων του πολέμου και προσπαθούσε να τους βοηθήσει. Εντυπωσιακή ήταν η πρωτοβουλία και το θάρρος της Μαρίας να ταξιδέψει στην Αίγυπτο, σε τόσο νεαρή ηλικία χωρίς την προστασία και φροντίδα των γονιών της.
Προσωπικά, πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν. Ο αναγνώστης θα συγκινηθεί από την ψυχική δύναμη αυτής της γυναίκας που υπερνικά όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή της. Επιπλέον, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βιώνουμε τα γεγονότα της ιστορίας και την επίδραση που αυτά έχουν στους ήρωες.

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου